Όχι φυλακές για τους Εθνικιστές - Το χρονικό της σκευωρίας κατά της τρίτης πολιτικής δύναμης

Οι Νεκροί για την Ιδέα μας θυμίζουν το χρέος της θυσίας απέναντι στα Ιδανικά μας...


Θερμή παράκληση προς όλους τους αναγνώστες...Διαβάστε οπωσδήποτε την ανάρτηση: "Σιωνισμός και Παγκοσμιοποίηση"

Δευτέρα, Οκτωβρίου 26, 2009

Σχέδιο νόμου για τα καμένα




   Η αυξημένη προστασία των καμένων δασών και των δασικών εκτάσεων από παράνομες καταπατήσεις και αυθαίρετες οικοδομές, επιδιώκεται με το Σχέδιο Νόμου για την προστασία των δασών και των δασικών εκτάσεων του Νομού Ανατολικής Αττικής, που επλήγησαν από τις πυρκαγιές τον Αύγουστο του 2009.

    Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, στις βασικές ρυθμίσεις του εν λόγω νομοσχεδίου περιλαμβάνεται η αναστολή των οικοδομικών εργασιών στις εκτάσεις που επιτρέπεται η δόμηση καθώς και η σύσταση Ειδικής Τριμελούς Επιτροπής Κατεδαφίσεων για την εξάλειψη του φαινομένου της αυθαίρετης δόμησης στις καμένες εκτάσεις.

    Επίσης, το νομοσχέδιο προβλέπει αφενός, την κήρυξη υπό κτηματογράφηση των περιοχών που πλήττονται από πυρκαγιές και δεν έχουν κτηματογραφηθεί και την αναστολή της εφαρμογής των διατάξεων της ισχύουσας ρύθμισης που καθορίζουν τα κριτήρια χαρακτηρισμού μιας έκτασης ως δάσος ή δασικής έκτασης, αφετέρου.

    Οι ρυθμίσεις που προτείνονται με το Σχέδιο Νόμου αναφέρονται σε δύο χρόνους και αφορούν ρυθμίσεις μέχρι την κήρυξη της έκτασης ως αναδασωτέας, που δεν είναι αρμοδιότητα του Υπουργού αλλά του Γ. Γραμματέα της Περιφέρειας και ρυθμίσεις που αφορούν την χρονική περίοδο από την κήρυξη της έκτασης ως αναδασωτέας μέχρι την κύρωση των δασικών χαρτών οι οποίοι εκπονούνται στο μεγαλύτερο μέρος της έκτασης.

    Ειδικότερα, αναστέλλονται οι οικοδομικές εργασίες στις εκτάσεις που επιτρέπεται η δόμηση και περιλαμβάνονται στην κηρυγμένη αναδασωτέα έκταση μέχρι την κύρωση των δασικών χαρτών, διαδικασία την οποία προσδιορίζεται χρονικά στο άρθρο 5.

    Εξαιρούνται τα νομίμως υφιστάμενα κτίσματα καθώς και αυτά για τα οποία είχε εκδοθεί νομίμως οικοδομική άδεια πριν τις πυρκαγιές, μετά από αυτοψία της Ειδικής Τριμελούς Επιτροπής Ελέγχου, η οποία θα ελέγχει την ακριβή και νόμιμη χωροθέτηση του κτίσματος.

    Επίσης για την εξάλειψη του φαινομένου της αυθαίρετης δόμησης στις καμένες εκτάσεις συστήνεται Ειδική Υπηρεσία Κατεδαφίσεων, η οποία θα υποστηρίζεται τεχνικά από τον Οργανισμό Κτηματολογίου και Χαρτογραφήσεων Ελλάδας (ΟΚΧΕ), ο οποίος θα διαθέτει σύστημα τηλεπισκοπικής περιοδικής χαρτογράφησης και θα ενημερώνει την Ειδική Υπηρεσία Κατεδαφίσεων για κάθε νέο κτίσμα που θα εμφανίζεται εκτός σχεδίου και εντός των ορίων του οικισμού, στις πληγείσες περιοχές από την πυρκαγιά του 2009.

    Επιπλέον οι περιοχές που πλήττονται από τις πυρκαγιές και δεν έχουν κτηματογραφηθεί, θα κηρύσσονται υπό κτηματογράφηση και θα συντάσσεται δασικός χάρτης με επείγουσες διαδικασίες. Για την πλήρη προστασία των δασών και δασικών εκτάσεων και παράλληλα για την διασφάλιση της δημόσιας περιουσίας και αποφυγή των παράνομων καταπατήσεων κλπ., ορίζονται χρόνοι θεώρησης ,ανάρτησης, εκδίκασης των ενστάσεων και κύρωσης των δασικών χαρτών.

    Τέλος, αναστέλλεται η εφαρμογή των διατάξεων του εδαφίου 3 της παρ. 1 του άρθρου 1 του Ν. 3208/2003, οι οποίες καθορίζουν τα κριτήρια χαρακτηρισμού μιας έκτασης ως δάσος ή δασικής έκτασης, το γνωστό 25% κάλυψη, 3 στρέμματα ελάχιστου εμβαδού κλπ.

    Είναι γνωστό ότι υπάρχει η 202/2005 απόφαση της Επιτροπής Αναστολών του ΣτΕ και η υποβολή του Προδικαστικού Ερωτήματος του ΣτΕ στην Ευρωπαϊκή Ένωση, γύρω από το θέμα αυτό καθώς και η εμπλοκή στη διαδικασία ανάρτησης των δασικών χαρτών που είχαν ολοκληρωθεί λόγω της απόφασης αυτής. Στόχος μας είναι η κατάργηση των δασοκτόνων διατάξεων και η δημιουργία της υποδομής (δασικοί χάρτες- δασολόγιο) για την προστασία των δασικών οικοσυστημάτων και της δημόσιας περιουσίας
ΑΠΕ-ΜΠΕ

Αφορμή για αποχώρηση;


Αρνήθηκε ο Δημήτρης Σιούφας να υοθετήσει την πρόταση Αβραμόπουλου, να ψηφίσουν και οι φίλοι του κόμματος της Νέας Δημοκρατίας, στα πλαίσια της δημοκρατικής συμμετοχής και του ανοίγματος του κόμματος στην κοινωνία.

Οργισμένος εμφανίζεται ο υποψήφιος για την αρχηγία, πρώην υπουργός Υγείας και αναμένεται να προβεί και σε σχετικές δηλώσεις επί του θέματος.

Οι φήμες είδη οργιάζουν για ενδεχόμενο αποχώρησης του Αβραμόπουλου από τη διαδικασία, με αφορμή το "ΌΧΙ" του Δημήτρη Σιούφα.

Ίσως και να μην έχουν άδικο.

Προς το παρόν πάντως τηρείται ευλαβικά σιγή ιχθύος από το περιβάλλον Αβραμόπουλου

Κύπριος επιστήμονας υποψήφιος για το Νόμπελ Ιατρικής


Ο Κύπριος επιστήμονας Κυριάκος Νικολάου είναι υποψήφιος για το βραβείο Νόμπελ Ιατρικής.

Με την ανακοίνωση της υποψηφιότητας του, ο ίδιος ο επιστήμονας με μεγάλη μετριοπάθεια δήλωσε, αξιοποιώντας τη γνωστή ρήση του Σωκράτη, "Ένα ξέρω, πως δεν ξέρω τίποτα".

Ο δρ Νικολάου κατάφερε πρώτος πριν από 15 χρόνια, μαζί με την ερευνητική του ομάδα, να συνθέσει την αντικαρκινική ουσία «Τaxol», φέρνοντας επανάσταση στη θεραπεία του καρκίνου . Αυτή ακριβώς η επιτυχία, τον φέρνει σήμερα κοντά στο Νόμπελ Ιατρικής.

Γεννημένος στον κατοχικό πια  Καραβά της Κύπρο αποδεικνύει πόσο πατριώτης είναι αλλά και την μεγάλη αγάπη που τρέφει για την Ελλάδα.

"Στον Καραβά, έχω πάει και πριν από το άνοιγμα των οδοφραγμάτων με την αμερικανική πρεσβεία. Ήταν ένα ταξίδι αξέχαστο, πολύ συγκινητικό. Με δάκρυα αντιμετώπισα αυτό τον καινούργιο Καραβά που ήταν χαλασμένος, βρήκα ξένους στο σπίτι που γεννήθηκα. Τη δεύτερη φορά πήγα μετά το άνοιγμα των οδοφραγμάτων, με ανάμικτα αισθήματα. Πήγα και τρίτη φορά και μετά από αυτό δεν θέλω να ξαναπάω. Ουδέποτε θα ξεχάσουμε εμείς που ζήσαμε εκεί. Μιλώ στα παιδιά μου για την Κύπρο, μιλούν ελληνικά, γνωρίζουν την ιστορία. Πριν από τρία χρόνια τους πήγα να δουν τον τόπο που γεννήθηκα"

Η διπλωματία της Τουρκίας σε εγρήγορση


Οι διμερείς σχέσεις σε πολιτικό, οικονομικό και πολιτιστικό επίπεδο θα βρεθούν στο επίκεντρο συνομιλιών που θα έχει, στο Βελιγράδι, ο πρόεδρος της Τουρκίας, Αμπντουλάχ Γκιούλ, ο οποίος θα συναντηθεί με το Σέρβο ομόλογό του, Μπόρις Τάντιτς και άλλους πολιτικούς φορείς.

Ο Τούρκος πρόεδρος θα συνοδεύεται από ομάδα επιχειρηματιών που ενδιαφέρονται να επενδύσουν στη Σερβία.

Ο Αμπντουλάχ Γκιούλ, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα "Ντάνας" του Βελιγραδίου επισήμανε ότι, "η συνεργασία Σερβίας-Τουρκίας είναι σημαντική για την ειρήνη και τη σταθερότητα στην περιοχή και την ανάπτυξη κοινών σχεδίων".

Ο πρόεδρος της Τουρκίας χαρακτήρισε στρατηγικής σημασίας τη συνεργασία των δύο χωρών, τονίζοντας χαρακτηριστικά: "Η Τουρκία αποδίδει μεγάλη σημασία στην κοινή στρατηγική συνεργασία και πιστεύουμε ότι ο στόχος αυτός έχει επιτευχθεί. Είμαι ικανοποιημένος από το γεγονός ότι στο θέμα αυτό, υπάρχει η αναγκαία βούληση και στις δύο πλευρές. Η Τουρκία και η Σερβία, οι οποίες στη διάρκεια της ιστορίας εξελίχθησαν σε βασικές χώρες των Βαλκανίων, παραμένουν βασικές και στις σημερινές συνθήκες".

Ο πρόεδρος της Τουρκίας, αναφερόμενος στην απόφαση της χώρας του να αναγνωρίσει την ανεξαρτησία του Κοσόβου, επισήμανε ότι η απόφαση αυτή δεν στρέφεται κατά της Σερβίας και σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να αποτελέσει εμπόδιο για την ανάπτυξη της στρατηγικής συνεργασίας μεταξύ της Άγκυρας και του Βελιγραδίου.

Αναφορικά με την κατάσταση στη Βοσνία, ο Τούρκος πρόεδρος ανέφερε ότι η χώρα του "αποδίδει μεγάλη σημασία στο γεγονός ότι η Βοσνία-Ερζεγοβίνη διατηρεί την εδαφική της ακεραιότητα, πολυπολιτισμική και πολυεθνική σύνθεση και κυριαρχία".

Συμπλήρωσε δε ότι, "η Τουρκία επιθυμεί να επικρατήσει στη Βοσνία και Ερζεγοβίνη η ολοκλήρωση και όχι ο κατακερματισμός", εκτιμώντας ότι "η προσπάθεια υπονόμευσης των αρμοδιοτήτων της κεντρικής διοίκησης δεν θα επιφέρει τίποτα καλό, σε καμία εθνοτική κοινότητα".

Ο πρόεδρος της Τουρκίας υποστήριξε την ευρωπαϊκή προοπτική της Σερβίας, ενώ σε ερώτηση για τα εμπόδια που αντιμετωπίζει η χώρα του στην πορεία αυτή τόνισε: "Στόχος της Τουρκίας στις διαπραγματεύσεις με την ΕΕ είναι η πλήρης ένταξη, σύμφωνα με τη συμφωνία- πλαίσιο του Οκτωβρίου 2005. Κάνουμε ό,τι εναπόκειται σε μας κατά τη διαδικασία των συνομιλιών. Η προσδοκία μας από την ΕΕ και τις χώρες μέλη είναι να μην επιτραπεί η ανάμειξη πολιτικών ιδεών και κινήτρων της εσωτερικής πολιτικής στην ενταξιακή διαδικασία, η οποία είναι τεχνικής φύσεως. Εν τέλει, η πλήρης ένταξη στην ΕΕ αντανακλά τον επί μακρόν στόχο της Τουρκίας προς το μετασχηματισμό και την αναμόρφωση. Σε κανέναν δεν θα είναι χρήσιμη η αποτυχία μιας τόσο σοβαρής διαδικασίας εξαιτίας κάποιων βραχυπρόθεσμων προσδοκιών".

Ο πρόεδρος της Τουρκίας, κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στη Σερβία θα συναντηθεί με του πολιτικούς εκπροσώπους των Μποσνιάκ του Σαντζακίου και με θρησκευτικούς ηγέτες της ισλαμικής κοινότητας στη Σερβία.
ANA-MPA

Ξεκίνησαν τα όργανα....

Διαβάστε προσεκτικά την ερώτηση του Φώτη Κουβέλη,  βουλευτή του ΣΥ.ΡΙ.ΖΑ. που αφορά, φυσικά τι άλλο, τα δικαιώματα των λαθρο- μετναστών.


Με την από 18.6.2009 τροπολογία στο νομοσχέδιο του Υπουργείου Δικαιοσύνης με αντικείμενο την Ιατροδικαστική υπηρεσία και τους χρήστες Ναρκωτικών (άρθρο 48 του ψηφισθέντος Σ/Ν), η προηγούμενη κυβέρνηση εισήγαγε μια ανεπίτρεπτη για κράτος δικαίου προσθήκη στο άρθρο 76 παρ.1γ του νόμου 3386/05 σχετικά με τις προϋποθέσεις της διοικητικής απέλασης.

    Σύμφωνα με την τροπολογία "ο αλλοδαπός θεωρείται επικίνδυνος για τη δημόσια τάξη και ασφάλεια ιδίως όταν σε βάρος του ασκηθεί ποινική δίωξη για αδίκημα που τιμωρείται με στερητική της ελευθερίας του ποινή τουλάχιστον τριών μηνών". Συνεπώς, οποιοσδήποτε κατηγορηθεί για πλημμεληματικό αδίκημα που επισύρει ποινή άνω των τριών μηνών φυλακίζεται ή απελαύνεται, πριν τελεσιδικήσει η υπόθεσή του.

    Η συγκεκριμένη διάταξη επικρίθηκε από το σύνολο των ανθρωπιστικών και μεταναστευτικών οργανώσεων, από πολιτικά κόμματα, φορείς, συνταγματολόγους, ενώ την κατηγορηματική τους αντίθεση εξέφρασαν η ΕΕΔΑ και ο Συνήγορος του Πολίτη, καθώς για πρώτη φορά καταργείται νομοθετικά, σε αντίθεση με κάθε έννοια Δικαίου, αλλά και με την πάγια νομολογία του Συμβουλίου της Επικρατείας, το τεκμήριο αθωότητας.

    Με δεδομένο ότι είναι εντελώς ανεπίτρεπτο σε ένα σύγχρονο κράτος Δικαίου να υφίσταται κάποιος συντριπτικές για την προσωπική του κατάσταση συνέπειες, πριν διαπιστωθεί σε δίκαιη δίκη η ενοχή του ή μη και προτού ασκήσει όλα τα δικαιώματά του στην υπεράσπισή του

    Ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός

    " Θα προβεί στην άμεση κατάργηση της συγκεκριμένης διάταξης, με την οποία αλλοδαποί που βρίσκονται πολλά χρόνια στη χώρα, μεταξύ των οποίων και κοινοτικοί, κινδυνεύουν να απελαθούν μόνο με την απλή άσκηση ποινικής δίωξης για αδικήματα και μάλιστα πλημμεληματικού χαρακτήρα σημασίας και με την πιθανότητα να κηρυχθούν αθώοι;

Η ερώτηση κατατέθηκε σήμερα στη Βουλή.
Την κατάλληλη μέρα βρήκε ο άθεος για να κάνει κάτι τέτοιο.

Αρχίζει η δίκη του Κάρατζιτς στη Χάγη


Η δίκη για γενοκτονία του πρώην πολιτικού αρχηγού των Σέρβων της Βοσνίας Ράντοβαν Κάρατζιτς, την οποία ο ίδιος θα μποϊκοτάρει, αρχίζει σήμερα ενώπιον του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου για την πρώην Γιουγκσολαβία, δεκατέσσερα χρόνια μετά το τέλος του πολέμου της Βοσνίας.

    Οι δικαστές Ο-Γκον Κουόν από τη Νότια Κορέα, Χάουαρντ Μόρισον από τη Βρετανία και Μέλβιλ Μπέιρντ από το Τρινιντάντ και Τομπάγκο θα κηρύξουν την έναρξη της ακροαματικής διαδικασίας στις 10.00 (ώρα Ελλάδας) στη Χάγη.

    Ο 64χρονος Ράντοβαν Κάρατζιτς, ο οποίος υπερασπίζεται ο ίδιος τον εαυτό του, ανακοίνωσε την Τετάρτη ότι δεν είναι έτοιμος και κατά συνέπεια θα μποϊκοτάρει την έναρξη της δίκης, που προβλέπεται να διαρκέσει δύο χρόνια.

    Έγκειται στους δικαστές να αποφασίσουν σήμερα αν θα διατάξουν τη διεξαγωγή της δίκης απουσία του, θα του επιβάλουν ένα δικηγόρο ή θα αναβάλουν τη δίκη.

    Ο Κάρατζιτς κατηγορείται ότι ήταν ο εγκέφαλος του πολέμου της Βοσνίας (1992-1995), ο οποίος στοίχισε τη ζωή σε 100.000 ανθρώπους και είχε αποτέλεσμα τον εκτοπισμό 2,2 εκατομμυρίων, επειδή επιχείρησε να "εκδιώξει για πάντα" τους Μουσουλμάνους και τους Κροάτες από εδάφη της Βοσνίας που εποφθαλμιούσαν οι Σέρβοι. Ο ίδιος δηλώνει αθώος.

    Στο κατηγορητήριό του περιλαμβάνονται δύο κατηγορίες για γενοκτονία, κατά τους πρώτους μήνες του πολέμου και για τη σφαγή άνω των 7.000 ανδρών στη Σρεμπρένιτσα (ανατολική Βοσνία) τον Ιούλιο του 1995.

    Κατηγορείται επίσης για εγκλήματα πολέμου και εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας, δηλαδή φόνους, βασανιστήρια, βιασμούς ή εκτοπισμούς που διαπράχθηκαν σε 19 βοσνιακές κοινότητες, στη Σρεμπρένιτσα και στη διάκρεια της πολιορκίας του Σαράγεβο, κατά την οποία σκοτώθηκαν 10.000 άνθρωποι.

    Ο Κάρατζιτς, ο οποίος συνελήφθη τον Ιούλιο του 2008 στο Βελιγράδι αφού διέφευγε επί 13 χρόνια, είναι ο πιο υψηλόβαθμος αξιωματούχος της βοσνιακής σύγκρουσης που δικάζεται από το ΔΠΔ. Ο πρώην σύμμαχός του, ο γιουγκοσλάβος πρόεδρος Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς, πέθανε στη Χάγη πριν από το τέλος της δίκης του, το Μάρτιο του 2006.

    Το στρατιωτικό άλτερ έγκο του Κάρατζιτς, ο σερβοβόσνιος στρατηγός Ράτκο Μλάντιτς, εξακολουθεί να διαφεύγει.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ψήφος-μήνυμα από το ΠΑΣΟΚ που αντιστέκεται


Τις ανατροπές που δεσμεύεται ότι θα φέρει στο κράτος ο Γιώργος Παπανδρέου φαίνεται ότι θα πρέπει πρώτα να τις περάσει μέσα από το κόμμα του, αφού και εκεί οι αντιστάσεις αναμένεται να είναι πολύ πιο ισχυρές.
Το ΠΑΣΟΚ για την ώρα τού τραβάει το μανίκι και αντιστέκεται έντονα στον λεγόμενο χωρισμό κράτους - κόμματος που θέλει να θέσει σε εφαρμογή ο πρωθυπουργός. Το μήνυμα που του έστειλαν τα μέλη του Εθνικού Συμβουλίου την περασμένη Παρασκευή στην εκλογή γραμματέα, ήταν σαφώς ένα μήνυμα δυσαρέσκειας για τα πρώτα κυβερνητικά δείγματα του πρωθυπουργού σε σχέση με το κόμμα. Του υποδηλώνουν την παρουσία τους και την απαίτησή τους να στελεχώσει με κομματικά στελέχη τον κρατικό μηχανισμό. Κι όπως προκύπτει από τις ίδιες τις εξελίξεις και τα όσα συζητιούνται στον χώρο του ΠΑΣΟΚ, η ενόχληση εδράζεται στις καινοτομίες που έχει ανακοινώσει ο πρωθυπουργός και που είναι οι εξής:
1Η διακήρυξή του περί χωρισμού κόμματος και κράτους, μια διακήρυξη που δείχνει αποφασισμένος να την εφαρμόσει, παρά τις αντιδράσεις. Αν σκεφτεί κανείς ότι τα περισσότερα από τα 420 μέλη του Εθνικού Συμβουλίου περιμένουν να βρουν θέση στη διοίκηση του κράτους -όπως συνέβαινε στο παρελθόν- τότε εύκολα ερμηνεύει κανείς την ψήφο της Παρασκευής για την εκλογή του γραμματέα.
2Η διαβούλευση για σοβαρά πολιτικά θέματα μέσω του Διαδικτύου που δίνει τη δυνατότητα στους πολίτες να λένε τη γνώμη τους -το έχει εφαρμόσει π.χ. ο Γ. Ραγκούσης στο υπουργείο Εσωτερικών για τα κρατικά αυτοκίνητα- υποκαθιστά την παρέμβαση των κομματικών οργανώσεων που ενδεχομένως να ήθελαν για τον εαυτό τους ρόλο συνδιαμορφωτή της κυβερνητικής πολιτικής, όπως είχαν συνηθίσει.
3Η νέα διαδικασία στελέχωσης των υπουργείων και του κρατικού μηχανισμού μέσω προκηρύξεων, που θα δώσει ευκαιρίες στους καλύτερους και ικανότερους και όχι απαραίτητα σε αυτούς που έχουν τα περισσότερα κομματικά ένσημα.
4Η προώθηση στο Κοινοβούλιο και στην κυβέρνηση προσώπων της απολύτου εμπιστοσύνης του που βρέθηκαν στο ΠΑΣΟΚ όχι τόσο γιατί είχαν ιδεολογική σχέση με το κόμμα όσο γιατί τα εμπιστεύθηκε ο ίδιος.
Αξιοσημείωτο είναι ότι οι αντιδράσεις προέρχονται όχι τόσο από εκείνους που δεν είχαν στηρίξει το 2007 τον Γ. Παπανδρέου, αλλά από τους υποστηρικτές του. Και οι δύο πλευρές πάντως συμφωνούν στην εξής ερμηνεία: ότι ο Γ. Παπανδρέου προετοιμάζει σε επίπεδο στελεχών το κόμμα τουλάχιστον της επόμενης 10ετίας αναδεικνύοντας σε θέσεις-κλειδιά, έστω με αντιδράσεις, πρόσωπα της νέας γενιάς και παραμερίζοντας εκείνα που πρωταγωνίστησαν μέχρι σήμερα.
Στην εκλογή του γραμματέα, την περασμένη Παρασκευή, για πρώτη φορά η πλειοψηφία δεν ενέκρινε την πρόταση του προέδρου, καθώς ο Σ. Ξυνίδης εξελέγη γραμματέας με 180 ψήφους, ενώ 194 είπαν «όχι» είτε ψηφίζοντας τον «παπανδρεϊκό» Γ. Παναγιωτακόπουλο (126) είτε ρίχνοντας λευκό (53) και άκυρο (15). «Ηταν μια ύστατη αντίσταση του παλιού που φεύγει, είτε αυτό το παλιό έχει να κάνει με πρόσωπα είτε με νοοτροπίες, στο καινούργιο που έρχεται. Ομως ήδη το ΠΑΣΟΚ έχει γυρίσει σελίδα...», λένε στελέχη τής Ιπποκράτους και της κυβέρνησης και υποστηρίζουν: «Δεν υπάρχει θέμα αμφισβήτησης του Γ. Παπανδρέου καθώς οι περισσότεροι από τους 126 του Παναγιωτακόπουλου είναι 100% με τον πρόεδρο. Απλώς έκαναν την επιλογή τους με προσωπικά κριτήρια, γιατί βλέπουν ότι ενδεχομένως δεν παίρνουν αυτό που θέλουν. Σε κάθε περίπτωση αυτό που προέχει είναι να προσαρμοστούμε στις ανάγκες της χώρας και του ΠΑΣΟΚ του μέλλοντος και όχι στις προσωπικές μας ανάγκες».
Ο 46χρονος νέος γραμματέας Σωκράτης Ξυνίδης απέδωσε το αποτέλεσμα στη χαμηλή του αναγνωρισιμότητα, παρότι όπως είπε έχει στο ΠΑΣΟΚ 31 χρόνια και πρόσθεσε ότι το κόμμα πρέπει να είναι θεματοφύλακας των αξιών του ΠΑΣΟΚ, να εντοπίζει τις κυβερνητικές στρεβλώσεις και να τις δείχνει, για να επανέλθει «σε αυτά που έχουμε συμφωνήσει με το καταστατικό». *
*Σήμερα μεταβαίνει στη Θεσσαλονίκη  ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου,  ο οποίος θα παραστεί στη δοξολογία για την  απελευθέρωση της πόλης και τη γιορτή του  πολιούχου της Αγ. Δημητρίου.
 "Ε"

Αποφάσεις - ασπίδα για τους δανειολήπτες


«Ψαλιδίζονται» σημαντικά οι οφειλές των δανειοληπτών προς τις τράπεζες, καθώς δικαστικές αποφάσεις ανοίγουν τον δρόμο για να περικοπούν τουλάχιστον κατά το 1/3 τα ποσά που οφείλουν όσοι πήραν δάνειο μετά το 1990.

Η Δικαιοσύνη προσφέρει «ανάσα» στους δανειολήπτες, αποκρούοντας ως μη νόμιμο τον τρόπο με τον οποίο οι τράπεζες εφάρμοζαν την τελευταία 5ετία τη νομοθεσία για τα «πανωτόκια», γεγονός που έδινε τη δυνατότητα να «φουσκώνουν» τα χρέη.
Οι δικαστικές αποφάσεις καθιστούν σαφές ότι ενώ τα κατά καιρούς νομοθετήματα για τα πανωτόκια (Νόμοι 2912/01, 3259/04) προσπαθούσαν να ανακουφίσουν τους δανειολήπτες, οι τράπεζες ερμήνευαν με διαφορετικό τρόπο τις διατάξεις, με συνέπεια πολύ λίγοι καταναλωτές να κατορθώσουν στην πράξη να ωφεληθούν πραγματικά από τις ευνοϊκές γι αυτούς ρυθμίσεις.
Η τραπεζική πρακτική της τελευταίας 5ετίας οδηγούσε στον υπολογισμό της συνολικής οφειλής με τριπλασιασμό του ποσού του αρχικού δανείου.
Ωστόσο οι δικαστικές αποφάσεις, συνδυάζοντας τις ρυθμίσεις των διαφορετικών νόμων, καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι όσοι πήραν μετά το 1990 δάνειο, πρέπει να καταβάλουν το πολύ μέχρι το διπλάσιο του κεφαλαίου.
Το επιπλέον 1/3 του ποσού του δανείου αποτελεί μη νόμιμη επιβάρυνση και οι δανειολήπτες που υποχρεώθηκαν να το καταβάλουν μπορούν να πάρουν πίσω τα χρήματά τους ως αχρεωστήτως καταβληθέντα.
Ετσι ανοίγει ο δρόμος για την επιστροφή πολύ μεγάλων κονδυλίων, αφού ξεπερνούν κατά περίπτωση τα 15.000-20.000 ευρώ.
Το εξίσου σημαντικό, όμως, αποτέλεσμα είναι ότι με την ανατροπή του τραπεζικού υπολογισμού και τη μείωση των ποσών, οι δανειολήπτες υπάγονται στις ευνοϊκές ρυθμίσεις για αποπληρωμή με 5ετείς ή 7ετείς δόσεις και στο υποχρεωτικό «πάγωμα» των πλειστηριασμών που είχε επιβάλει για κάποιο διάστημα ο Ν. 3259/04.
Αν λοιπόν με τον παράνομο υπολογισμό των οφειλών και τη μη υπαγωγή στον Ν. 3259/04 υπήρξαν και κατασχέσεις ακινήτων, αυτές είναι παράνομες και οι δανειολήπτες μπορούν να πετύχουν την ακύρωσή τους ή την αποζημίωσή τους για τη βλάβη που υπέστησαν.
Τρεις εφετειακές αποφάσεις δικαιώνουν πέντε δανειολήπτες, κάνοντας δεκτές τις αγωγές που υπέβαλε ο δικηγόρος τους, Πάρις Αναστασάκος, «κόβοντας» σημαντικά ποσά, αφού στη μία περίπτωση η υπολογισμένη από την τράπεζα οφειλή μειώθηκε από 92.000 σε 57.000 ευρώ.
Στις αποφάσεις του Εφετείου (3621, 3622, 4354/09) επισημαίνεται ότι οι ευνοϊκές για τους δανειολήπτες ρυθμίσεις του Ν. 2912 δεν καταργήθηκαν και πρέπει να συνδυάζονται με τον Ν. 3259 για την κλιμάκωση του οφειλόμενου ποσού, ανάλογα με την παλαιότητα του δανείου.
Οι τράπεζες εφάρμοσαν τη συγκεκριμένη νομοθεσία προσδιορίζοντας τη συνολική οφειλή με τριπλασιασμό του δανείου. Ομως το Εφετείο έκρινε ότι για τα μετά το 1990 δάνεια η οφειλή δεν μπορεί να υπερβαίνει το διπλάσιο του δανείου, καθώς και ότι ήταν παράνομη η άρνηση της τράπεζας να υπαγάγει τους δανειολήπτες στις ευνοϊκές ρυθμίσεις της σταδιακής αποπληρωμής. Εξίσου παράνομος κρίθηκε και ο αποκλεισμός τους από την ευεργετική ρύθμιση για προσωρινό «πάγωμα» των πλειστηριασμών.
Για να καταλήξει στην περικοπή των οφειλών με διαφορετικό από τις τράπεζες υπολογισμό, το δικαστήριο κατέφυγε και στα πρακτικά της Βουλής, για να δικαιολογήσει τη βούληση του νομοθέτη να ωφελήσει τις μεσαίες επιχειρήσεις ή τους οφειλέτες που ήταν αρχικά συνεπείς στις υποχρεώσεις τους, χωρίς να αφήσουν να διογκωθούν τα χρέη τους, κάτι που έγινε με τον υπερβολικό ανατοκισμό.
Η ΑΔΡΑΝΕΙΑ ΤΗΣ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΗΣ ΗΓΕΣΙΑΣ ΤΟΥ ΥΠ. ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ
Αν και η προβληματική από πλευράς τραπεζών εφαρμογή της νομοθεσίας ήταν γνωστή στην απελθούσα κυβέρνηση, το υπουργείο Οικονομίας, παρά τις διαμαρτυρίες των δανειοληπτών, απέφευγε επί μία πενταετία να εκδώσει ερμηνευτική εγκύκλιο για τον τρόπο υπολογισμού της συνολικής οφειλής, αφήνοντας τα δικαστήρια να «βγάλουν τα κάστανα από τη φωτιά».
Ετσι όμως εκατοντάδες χιλιάδες δανειολήπτες βρέθηκαν σε καθεστώς ομηρείας, όπως επισημαίνει ο Π. Αναστασάκος, «ρισκάροντας» έναν πολυετή και πολυδάπανο δικαστικό αγώνα με αβέβαιο αποτέλεσμα. Και τούτο διότι υπάρχει και μία μερίδα δικαστηρίων που έχει υιοθετήσει τον τραπεζικό υπολογισμό των οφειλών με την επίκληση κάποιων νομοθετικών ασαφειών.
Παρά τα κατά καιρούς νομοθετήματα, τα μέτρα προστασίας των δανειοληπτών έπεσαν στο κενό -διαπιστώνει- γιατί οι τράπεζες συνέχισαν το κυνήγι, οι πλειστηριασμοί αυξήθηκαν, οι εισπρακτικές εταιρείες έγιναν εφιάλτης.
Εν όψει του αναμενόμενου νομοσχεδίου, ο Π. Αναστασάκος τονίζει ότι δεν πρέπει να υπάρχουν ερμηνευτικές παγίδες ή προϋποθέσεις, όπως «αποδεδειγμένη αδυναμία πληρωμών», «έλλειψη άλλων περιουσιακών στοιχείων» κ.λπ., για να μην εγκλωβιστούν πάλι οι δανειολήπτες σε έναν νόμο-γρίφο.
Αντίθετα, τα μέτρα πρέπει να προβλέπουν ξεκάθαρα την οριστική διαγραφή των παράνομων πανωτοκίων και επιβαρύνσεων, καθώς και την τμηματική αποπληρωμή όλων ανεξαιρέτως των οφειλών μέσω μιας υποχρεωτικής για τις τράπεζες χρονικής ρύθμισης, όπως συμβαίνει με τις οφειλές προς το Δημόσιο.
"Έθνος"

 

Κρατείται στο Α.Τ. Εκάλης ο Μάκης Τριανταφυλλόπουλος


Στο Α.Τ. Εκάλης κρατείται ο Μάκης Τριανταφυλλόπουλος μετά από μήνυση που του έκανε ο θλιβερός και πανούργος πρώην συνεργάτης του Σ.Γκιόλιας. Σε λίγη ώρα αναμένεται να οδηγηθεί στην Ευελπίδων όπου θα πάρει αναβολή για την...



κατηγορία της εξύβρισης κατ'εξακολούθησης! Εμείς από τώρα είμαστε με τον Μάκη γιατί τραβάει τα πάνδεινα. Τον έχουν στο ίδιο Α.Τ. με κοινούς θνητούς.
Ο Μάκης Τριανταφυλλόπουλος κρατείται και θα πάει στην Ευελπίδων με περιπολικό όπως ορίζει ο νόμος και όχι βέβαια με την Καγιέν ή την μηχανή του.
Ο Μάκης παρουσιάστηκε σήμερα το πρωί μετά από 22 ώρες καλού κρυψίματος στο σπίτι του. Παρουσιάστηκε μόνος του αφού θα έπρεπε να τον συλλάβουν σε αντίθετη περίπτωση. Το αδίκημα είναι αδίκημα. Μόνο μην του βάλετε χειροπέδες γιατί δεν είναι σωστό. Ένα μικρό αδικηματάκι ήταν, τίποτα σοβαρότερο.

πηγή

Οι επιπτώσεις των ισοτιμιών στην ελληνική οικονομία

http://xryshaygh.files.wordpress.com/2008/06/moneycogs.jpg

Σε μία περίοδο παγκόσμιας ύφεσης, όλα τα κράτη προσπαθούν να κρατούν «χαμηλά» το νόμισμά τους προκειμένου να βοηθήσουν την ανάπτυξη της οικονομίας τους. Ο «ανταγωνισμός» αυτός μεταξύ των νομισμάτων και των κεντρικών τραπεζών δημιουργεί άλλες φορές πονοκέφαλο, άλλες φορές αμηχανία και άλλες φορές θετικές... παρενέργειες.
Για παράδειγμα, με την ισοτιμία ευρώ/δολαρίου στο 1,50 η τιμή του πετρελαίου θα έπρεπε να ήταν 88 δολάρια το βαρέλι. Ομως, είναι χαμηλότερα κατά τουλάχιστον 8 δολάρια το βαρέλι, σύμφωνα με υπολογισμούς της DakaBank. Μία ισοτιμία ευρώ/δολαρίου στο 1,55 μπορεί να οδηγήσει την τιμή του πετρελαίου στα 96 δολάρια, σύμφωνα με τους ίδιους υπολογισμούς.
Τι σημαίνουν αυτά για την ελληνική οικονομία; Σύμφωνα με υπολογισμούς τραπεζικών στελεχών, πανεπιστημιακών μελετών και διεθνών οργανισμών, η ανατίμηση του ευρώ στο εννεάμηνο «απορροφά» από τον πληθωρισμό περίπου 1,20 ποσοστιαίες μονάδες. Ομως, η επίπτωση αυτή θα φανεί σε ένα έτος από σήμερα. Αντίθετα, η ανατίμηση του ευρώ από τις αρχές του έτους, εκτιμάται ότι «ροκανίζει» τον ρυθμό ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας κατά 0,3 ποσοστιαίες μονάδες. Και αυτό θα φανεί σε ένα έτος.
Σε ό,τι αφορά τις ελληνικές εξαγωγές, η επίπτωση εκτιμάται σε περίπου 0,1 της μονάδας.του AEΠ. Ολα αυτά μπορεί να σημαίνουν μείωση της απασχόλησης σε ένα έτος (ή μείωση του ρυθμού αύξησης των νέων θέσεων εργασίας) κατά 3.000 με 4.000 άτομα. Αν μάλιστα επιβεβαιωθεί η πρόβλεψη για αρνητικό ρυθμό ανάπτυξης 1,5% φέτος, τότε η αντίστοιχη μείωση της απασχόλησης μπορεί να ανέλθει σε 45.000 θέσεις, ή σε άνοδο περίπου κατά 1 μονάδα του ποσοστού ανεργίας.
Η άνοδος του πετρελαίου μπορεί να πριμοδοτήσει τον πληθωρισμό με 0,38 της μονάδας σε ένα έτος και να μειώσει τον ρυθμό ανάπτυξης έως μισή μονάδα μέχρι το τρίτο τρίμηνο του 2010. Η Morgan Stanley έχει υπολογίσει ότι αύξηση κατά 10% της σταθμισμένης ισοτιμίας του ευρώ οδηγεί σε επιβράδυνση στην Ευρωζώνη κατά 0,2-0,3% στον ρυθμό ανάπτυξης ένα χρόνο μετά την ανατίμηση. Σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ, μία άνοδος κατά 10% της σταθμισμένης ισοτιμίας του ευρώ (με βάση τα νομίσματα των χωρών όπου εξάγει η Ε.Ε.), προκαλεί μείωση του πληθωρισμού κατά 0,7% τον πρώτο χρόνο μετά την ανατίμηση.
Οι υπολογισμοί και οι εκτιμήσεις αυτοί θα πρέπει να λαμβάνονται υπόψη με ιδιαίτερη προσοχή, καθώς προκύπτουν από οικονομετρικά μοντέλα που στηρίζονται σε μία σειρά παραδοχών. Ενώ λοιπόν ο ΟΟΣΑ είχε προβλέψει αρνητική επίπτωση στην Ευρωζώνη το 2007-2008 για τις εξαγωγές λόγω ανατίμησης του ευρώ, αυτές εκείνη την περίοδο σημείωσαν αύξηση.
"Καθημερινή"