Όχι φυλακές για τους Εθνικιστές - Το χρονικό της σκευωρίας κατά της τρίτης πολιτικής δύναμης

Οι Νεκροί για την Ιδέα μας θυμίζουν το χρέος της θυσίας απέναντι στα Ιδανικά μας...


Θερμή παράκληση προς όλους τους αναγνώστες...Διαβάστε οπωσδήποτε την ανάρτηση: "Σιωνισμός και Παγκοσμιοποίηση"

Πέμπτη, Οκτωβρίου 28, 2010

ΓΕΝΙΑ ΤΟΥ '40.... 70 ΧΡΟΝΙΑ ΜΕΤΑ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΑΝΤΙΓΡΑΦΕΙ;

Παρέα με τους πολλούς προβληματισμούς μας, μπορεί να συνυπάρχει η ιστορική μνήμη;, Δράττομαι φυσικά, της επετείου της 28ης Οκτωβρίου για να αναφερθώ σε ένα σιωπηρό σημάδι παρακμής της εποχής μας. Ένας λαός με τεράστια ιστορική πορεία και πλεύση σε μεγαλεία πολιτισμού, παιδείας και διαρκών αγώνων, έχει το δικαίωμα να ξεχνάει ή να μη δίνει σημασία στο τι προηγήθηκε των σύγχρονων ημερών του;

Ας ταξιδέψουμε νοερά στο έτος 1940 και για όσους δεν έχετε κάποιο γνωστό σας πρόσωπο να σας τα διηγηθεί, ας μιλήσουν τα διηγήματα των καιρών και η υπαρκτή ιστορία για τα δρώμενα της εποχής. Σίγουρα δεν είναι δύσκολο να φανταστούμε το επίπεδο οικονομικής ευημερίας του μέσου Έλληνα….. Αναρωτηθείτε για το βάθος της τσέπης σας μέσα σε μια πρόσφατα κατεστραμμένη οικονομία, ταλαιπωρημένη από αποτυχημένους και δαπανηρούς πολέμους (18 χρόνια μετά τη μικρασιατική καταστροφή) και το πρώτο-συμβατικά- παγκόσμιο κραχ δέκα περίπου χρόνια νωρίτερα. Η πολιτειακή κατάσταση να...

Οριστικά εκτός 2ου γύρου το Πα.Σο.Κ. στα Ιόνια

Οριστικά εκτός 2ου γύρου το Πα.Σο.Κ. στα Ιόνια


Τέλος για τον Μπεριάτο και για το Πα.Σο.Κ. η υπόθεση περιφερειάρχη στα Ιόνια νησιά.
Η τελευταία δημοσκόπηση που παρέλαβε χθες η Ιπποκράτους, δείχνει τον υποψήφιο του Πα.Σο.Κ., με τις αναγωγές να λαμβάνει...

Η μάχη τα λύνει όλα…

Του Φαήλου Μ. Κρανιδιώτη
Η μάχη τα λύνει όλα. Ξεχωρίζουν οι δυνατοί από τους αδύναμους, οι αποφασισμένοι από τους διστακτικούς. Εκεί, στη φωτιά της σύγκρουσης γεννιούνται οι νικητές και συντρίβονται οι ηττημένοι.
Στην μάχη που έρχεται σε λίγες μέρες ο Γιώργος Παπανδρέου προσέρχεται πεπεισμένος για την ήττα, αδύναμος από την επίγνωση της αποτυχίας του και την αποτύπωση της στις πραγματικές δημοσκοπήσεις και στα φάσκελα που τρώνε τα στελέχη του στις περιφέρειες τους. Έχουν φάει δε τόσο φτύσιμο που δεν θα βασκαθούν μέχρι τρίτης γενεάς.
Ήδη ετοιμάζει το άλλοθι, γιατί ο προχτεσινός διακαναλικός εκβιασμός και ο σημερινός ποταμός ύβρεων, έχουν διπλό στόχο. Αφενός ν’ εκβιαστούν οι ψηφοφόροι, κι αν πιάσει, έπιασε. Αφετέρου, αν δεν πιάσει, έχουν το άλλοθι της «υπονόμευσης» από τις «σκοτεινές δυνάμεις». Εν ολίγοις, αδέρφια, ο Παπανδρέου κι οι θλιβεροί ερασιτέχνες του, όπως ο...

Αποκαλυπτικό έγγραφο ξεγυμνώνει τους "αδιάφθορους" της σημερινής κυβέρνησης!


Πριν λίγες ημέρες δημοσιεύθηκε αποκαλυπτικό έγγραφο της ευρωπαϊκής επιτροπής, που με τον πιο επίσημο και κατηγορηματικό τρόπο, κατηγορεί τις κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ την περίοδο 1997-2003, για πλαστογράφηση των οικονομικών στοιχείων.
Στο ίδιο έγγραφο αναφέρεται πως...

ΠΕΝΤΕ ΜΥΘΟΙ ΓΙΑ ΤΟ 1940 ΚΑΙ Η ΚΑΤΑΡΡΙΨΗ ΤΟΥΣ:ΕΝΑ ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ ΠΟΥ ΑΞΙΖΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ!

Γράφει ο ιστορικός Ιωάννης Κωτούλας. Το κείμενο προέρχεται από την Εισαγωγή του βιβλίου Αδόλφος Χίτλερ, Η εκστρατεία στα Βαλκάνια,εκδόσεις Περίπλους 2009:


Η ιστορική έρευνα θα έπρεπε να είχε διαλύσει προ πολλού ορισμένους μύθους που συντηρούνται ακόμη για την πολεμική συμμετοχή του ελληνικού κράτους στον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο. Οι μύθοι αυτοί είναι άλλοτε ιστοριογραφικοί, δηλαδή αποτέλεσμα ελλειπτικών ερμηνειών των δεδομένων της σύγκρουσης άλλοτε ιδεολογικοί, αφού καθίσταται δυσχερές να αναγνωριστούν με νηφαλιότητα τα ιστορικά δεδομένα, τα οποία συχνά παρουσιάζονται υπό την διαθλασμένη οπτική της πολιτικής τοποθέτησης ή της ιδεοληπτικής συναίνεσης.


Ο πρώτος από αυτούς τους μύθους είναι ότι η ελληνική πλευρά ήταν ανέτοιμη από στρατιωτικής άποψης για το ενδεχόμενο ιταλικής εισβολής. Στην πραγματικότητα, η κατάσταση ήταν εντελώς διαφορετική. Το καθεστώς του πρωθυπουργού (1936-41) Ιωάννη Μεταξά (1871-1941) είχε δώσει ιδιαίτερη έμφαση στην στρατιωτική αναβάθμιση της Ελλάδος, διαβλέποντας ορθά τον κίνδυνο από τις ιταλικές νεο-αυτοκρατορικές φιλοδοξίες στον χώρο της ανατολικής Μεσογείου, αλλά και από την αναθεωρητική στάση της Βουλγαρίας. Ο ελληνικός στρατός είχε αναδιοργανωθεί την περίοδο 1936-40, εκπαιδευτεί άρτια και εξοπλιστεί κατάλληλα, δεδομένα που επαληθεύτηκαν κατά τη σύγκρουση με τους Ιταλούς. (Βλ. ενδεικτικά ΓΕΣ/ΔΙΣ (εκδ.), Η προς πόλεμον προπαρασκευή του ελληνικού στρατού 1923-1940, Αθήναι 1983 [1969]).

Η κατασκευή του πλέγματος αμυντικών οχυρώσεων στην Θράκη, η λεγόμενη «γραμμή Μεταξά» στην ελληνοβουλγαρική μεθόριο, δεν αποτέλεσε λανθασμένη τακτική κίνηση, όπως κρίνουν ορισμένοι συγγραφείς εκ των υστέρων και με βάση απλώς το προτερόχρονο της ιταλικής εισβολής στο μέτωπο της Ηπείρου, αλλά απαραίτητη και συνετή ενέργεια, η οποία διασφάλιζε την ελληνική άμυνα στο ευαίσθητο μέτωπο της Θράκης, όπου εκδηλωνόταν η βουλγαρική απειλή, η κυριότερη στον χώρο της Βαλκανικής έως τουλάχιστον το 1939. Ως τεχνικό δε έργο

Μήνυμα της ΟΝΝΕΔ για την επέτειο του "ΟΧΙ"

Σήμερα η χώρα μας γιορτάζει τη συμπλήρωση 70 χρόνων από την 28η Οκτωβρίου 1940. Την ημέρα του ιστορικού «Όχι» των Ελλήνων στην υποταγή στις δυνάμεις του Άξονα και την απώλεια της εδαφικής και εθνικής μας κυριαρχίας.
            Ο ελληνικός λαός μέσα από το καθολικό του αίτημα για ελευθερία, ανεξαρτησία και δημοκρατική διακυβέρνηση, έδειξε πως δεν υπάρχουν μονόδρομοι, ψευτοδιλήμματα και ανάγκες για ξένη κηδεμονία. Η αγάπη για τη χώρα και οι θυσίες των Ελλήνων κράτησαν ζωντανή την ελπίδα και το φρόνημα υψηλό σε εποχές δύσκολες ακόμη και την περίοδο της Κατοχής.
            Σήμερα, 70 χρόνια μετά το...

Το ποτό του κάθε ΠΑΟΚτσή

Λέγεται "ΤΟΥΜΠΑ LIBRE"..
Είναι παραλλαγή του κλασικού κοκτέιλ Cuba Libre
Αγαπημένο ποτό των οπαδών της ομάδας της Θεσσαλονίκης, ΠΑΟΚ. 
Παρασκευάζεται με 3 μέρη Ρετσίνα Μαλαματίνα (αποκλειστικά) και 1 μέρος...

Ο άστεγος έξω από την «πολυκατοικία» !!!


Δραματική η κατάσταση της Ντόρας

"Από το καλό στο καλύτερο" για την Ντόρα Μητσοτάκη.
Πρώτα τα "ΟΧΙ" από βουλευτές της ΝΔ να βρεθούν πλάι της στο νέο πολιτικό της εγχείρημα.
Μετά η δημοσκοπική κατάπτωση του υποψηφίου της στην Κρήτη, Γιαννουλάκη και τέλος η...

Ένα έθνος άξιο να ζήσει, χαλυβδώνεται και ωριμάζει μέσα απ’ τον αγώνα

Σήμερα όλοι οι Έλληνες γιορτάζουμε πλημμυρισμένοι από εθνική συγκίνηση, την ιστορική επέτειο της 28ης Οκτωβρίου 1940, τη μεγάλη αυτή μέρα των ελεύθερων ανθρώπων, η οποία θα φωτίζει το δρόμο της ιστορικής μοίρας του γένους των Ελλήνων.

Από την άνοιξη του 1939, ο ουρανός της Ευρώπης είχε...

Καταστροφή εκλογικού περιπτέρου

Τη νύχτα της 26ης Οκτωβρίου, ανήμερα της εορτής του Αγίου Δημητρίου, οι ¨γνωστοί άγνωστοι¨, προέβησαν σε μία ακόμη πράξη … αγάπης. Το εκλογικό περίπτερο του συνδυασμού ¨ΑΘΗΝΑ ΠΟΛΗ ΤΗΣ ΖΩΗΣ ΜΑΣ¨ στο  Μετρό της Πανόρμου, υπέστη επίθεση με αποτέλεσμα...

Βενιζέλος: "Δεν στηρίζω Μπουτάρη"

ΠΑΣΠΑΡΤΟΥ ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ
Έξαλλος ο Βενιζέλος με τον Μπουτάρη
Δεν πρόκειται να τον στηρίξει

Το τελειωτικό χτύπημα στον Μπουτάρη δίνεται από το ίδιο το κόμμα που τον στηρίζει στις αυτοδιοικητικές εκλογές.
Αποκλειστικές πληροφορίες μας, κάνουν λόγο για θυμό και έκρηξη Βενιζέλου, κατά του Μπουτάρη με αφορμή τα όσα, χυδαία, εκστόμισε για τον μητρπολίτη Άνθιμο.
Φέρεται να είπε σε στελέχη του στη Θεσσαλόνικη...

Εσείς γιατί είπατε "ΟΧΙ";

Μίκης Θεοδωράκης: "Θα ιδρύσω κίνημα αν τολμήσει ο Παπανδρέου να προκυρήξει εκλογές"


Watch live streaming video from 114news at livestream.com
Τα κύρια σημεία:
"..Ο Γιώργος Παπανδρέου με τη διακαναλική συνέντευξή του, εκβιάζει τον ελληνικό λαό, ότι αν δεν ψηφίσουμε τους δικούς του, θα οδηγήσει τη χώρα σε εκλογές. Σε αυτές τις συνθήκες οι εκλογές είναι θάνατος για την Ελλάδα, είμαστε σε διάλυση, θα σταματήσουν τα πάντα..."
"...Αν κυβερνούσε ο Κώστας Καραμανλής, οι προοδευτικές και άλλες δυνάμεις της χώρας θα είχαν κάψει την Ελλάδα..."
"...Ο κόσμος δεν αντιδρά γιατί πιστεύει ότι ο δαίμονας στην Ελλάδα είναι η Δεξιά. Ότι όλα τα κακά προέρχονται από αυτήν..."
(Οι αλλαγές. όπως η απελευθέρωση των κλειστών επαγγελμάτων" ήταν απαραίτητες να γίνουν...")
"Είναι καρκινώματα τα οποία...

Ομιλία της Χαράς Νικοπούλου για το Έπος του 1940

Ημέρες σαν τη σημερινή αναρωτιέμαι πάντα:
Πως να δείξεις σε έναν τυφλό το μεγαλείο του Παρθενώνα για να νιώσει την Ελληνική περηφάνια;..
Πως να βάλεις σε έναν κωφό να ακούσει την ενάτη συμφωνία του Μπετόβεν και να ονειρευτεί;..
Πως να μιλήσεις σε έναν ξένο για το Ελληνικό έπος του 1940 για να αντιληφθεί τον ηρωισμό των Ελλήνων;..
Γι αυτό και εγώ σήμερα δε θα απευθυνθώ σε κανέναν άλλο παρά μόνο σε αυτούς που η καρδιά τους χτυπά ακόμη Ελληνικά και κυρίως σε εσάς σύγχρονα Ελληνόπουλα, σε εσάς που όλη η Ελλάδα στηρίζει το μέλλον της..

Σαν σήμερα λοιπόν πριν από 70 χρόνια ακριβώς ο Έλληνας για μια ακόμη φορά ξύπνησε μέσα του τον Λεωνίδα, μα τότε πιο λακωνικός από ποτέ άλλοτε, έκλεισε το "ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ" σε τρία γράμματα: "ΟΧΙ"

Μια άρνηση που ξεκινούσε από...

Τα μεγέθη και τα μερίδια αγοράς των ελληνικών τραπεζών

από το "ΒΗΜΑ"

Η «ΔΙΚΤΑΤΟΡΙΑ» ΤΟΥ ΜΕΤΑΞΑ ΚΑΙ Η «ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ» ΤΟΥ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ

Πρωΐ 28ης Οκτωβρίου 1940. Το πρώτον πολεμικόν ανακοινωθέν:
"Αἱ Ἰταλικαί στρατιωτικαί δυνάμεις προσβάλλουσιν από τῆς 05:30 ὣρας τῆς σήμερον τά ἡμέτερα τμήματα προκαλύψεως τῆς Ἑλληνοαλβανικῆς Μεθορίου. Αἱ ἡμέτεραι δυνάμεις ἀμύνονται τοῦ Πατρίου ἐδάφους."
Χρειάστηκαν 25 λέξεις και ένας εκφωνητής, για να ανακοινωθεί από το «φερέφωνο της δικτατορίας» του Ιωάννη Μεταξά, η εισβολή των στρατιωτικών δυνάμεων των Γερμανών στην Ελλάδα. Χρειάστηκαν 25 λέξεις και ένας εκφωνητής για να δώσουν στους Έλληνες ελπίδα και θάρρος για την αντίσταση που μόλις άρχιζε απέναντι στις δυνάμεις του άξονος.
Πέρασαν 70 χρόνια…..
Βράδυ 25ης Οκτωβρίου 2010. Το πρώτο εκβιαστικό ανακοινωθέν :
Χρειάστηκαν 16.588 λέξεις, ένας πρωθυπουργός, επτά δημοσιογράφοι και ένας Πεταλωτής, για να ...

Οργανωμένο σχέδιο εκφοβισμού του ελληνικού λαού

Ένα οργανωμένο επικοινωνιακό σχέδιο εκφοβισμού του ελληνικού λαού, έχει βάλει  μπροστά η κυβέρνηση με αποκορύφωμα τις εκλογές. Ο τρόμος της μεγάλης ήττας ήταν  αυτός που έβγαλε και τον Γ. Παπανδρέου στα κανάλια, αλλά σειρά παίρνουν πλέον  υπουργοί και εφημερίδες προσκείμενες στην κυβέρνηση.

Το σχέδιο προβλέπει συνεχή  πίεση στον κόσμο με ειδήσεις τύπου «δεν θα πάρουμε την τρίτη δόση του δανείου», «θα χρεοκοπήσουμε άμεσα», «θα χάσουμε τις καταθέσεις μας», «οι μεταρρυθμίσεις θα κολλήσουν και το ΔΝΤ θα μας αφήσει ξεκρέμαστους», «θα υπάρξει έκρηξη στο έλλειμμα και το χρέος», θα κλείσουν τράπεζες», «θα ληφθούν πολύ σκληρά μέτρα».

Αυτά κι άλλα πολλά θα συμβούν αν… δεν ψηφίσουμε ΠΑΣΟΚ.

Είναι το κλασσικό κόλπο του φόβου πριν τις κάλπες. «Ψηφίστε μας για να μη συμβούν όλα αυτά», θα είναι το βασικό «κρυφό» σύνθημα του ΠΑΣΟΚ σε μια προσπάθεια να

"Η ΠΡΩΤΗ ΝΙΚΗ"...ΩΔΗ ΣΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ ΗΡΩΕΣ








Συγκλονιστικό βίντεο για τη μάχη της Κρήτης 70 χρόνια πριν

Εντολή Ευάγγελου Βενιζέλου: «Κουκουλώστε τα όλα»

Εδώ και δέκα μήνες, ο Υπουργός Άμυνας κ. Ευάγγελος Βενιζέλος ΄΄κουκουλώνει΄΄ δύο υποθέσεις που αφορούν σχέδια της εθνικής ασφάλειας της χώρας. Στο γραφείο του στο Πεντάγωνο από τον Ιούλιο υπάρχει ένας ογκώδης φάκελος με συγκεκριμένες καταγγελίες και ντοκουμέντα, για διαρροές απόρρητων και υψηλής διαβάθμισης στρατιωτικών εγγράφων προς την Τουρκία και ιδιωτικές εταιρείες που συνεργάζονται με αμερικανοϊσραηλινές μυστικές υπηρεσίες.
Συγκεκριμένα...

Μαθήματα Ελληνικής Ιστορίας...

Γράφει ο Γρηγόρης Ζωγραφάκης

Η Ιστορία γράφεται με αίμα και γι’ αυτό το μελάνι είναι πολύ φτωχό για να τη περιγράψει πόσο μάλλον να τη παραχαράξει….Ας γυρίσουμε όμως λίγα χρόνια πίσω…Στο 1940….Κι ας φανταστούμε κάτι διαφορετικό….
Μετά το τορπιλισμό του αντιτορπιλικού ΈΛΛΗ ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας ....τρέχει στη Ρώμη και το Βερολίνο….Υπογράφει με το Μουσολίνι και το Χίτλερ Μνημόνιο Μη Επίθεσης και σε αντάλλαγμα παραχωρεί κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας μας….Προσπαθεί να εξηγήσει τη κίνηση του αυτή στον Ελληνικό λαό ως αναγκαία και «βάζει» τα ραδιόφωνα της εποχής(θα του ήταν εύκολο -δικτάτορας ήταν και μάλιστα αντιλήψεων, πολύ κοντά ιδεολογικά στην Ιταλία και τη Γερμανία) να πείσουν το λαό με το δίλλημα ή ειρήνη με...

Οι ήρωες πολεμούν σαν Έλληνες

ΟΧΙ !

ΑΙΣΧΥΛΟΣ: ΓΙΑΤΙ ΜΟΝΟΙ ΕΜΕΙΣ (ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ), ΑΝΤΙΘΕΤΑ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΒΑΡΒΑΡΟΥΣ, ΔΕΝ ΜΕΤΡΑΜΕ ΠΟΤΕ ΤΟ ΠΛΗΘΟΣ ΤΟΥ ΕΧΘΡΟΥ ΣΤΗΝ ΜΑΧΗ
Την 28η Οκτωβρίου 1940 ο Ιταλός πρέσβυς στην Αθήνα μεταβαίνει στον τότε κυβερνήτη της Ελλάδος Ιωάννη Μεταξά και του ζητάει επίσημα η Ελλάδα να παραδοθεί για να διέλθουν οι δυνάμεις του άξονα από αυτήν. Η απάντηση του Ιωάννη Μεταξά είναι ένα μεγαλοπρεπές ΟΧΙ. Έτσι επισήμως ξεκινάει και η εμπλοκή της χώρας μας στον Β΄Παγκόσμιο Πόλεμο που έμελλε να γράψει μία από τις πιο ένδοξες σελίδες της ιστορίας της μέσα από κακουχίες, βάσανα, πείνα, νεκρούς. Άλλωστε απ’ τα κόκκαλα είναι βγαλμένη των Ελλήνων τα ιερά.
Το επόμενο πρωί με την γνωστοποίηση της έναρξης του πολέμου γίνεται κάτι τρομακτικό! Νέοι, γέροι, γυναίκες, παιδιά, δεξιοί, αριστεροί όλοι...

Συγκλονιστικό φωτογραφικό υλικό από το έπος του 40

Με την απειλή... εκλογών

O ΤΟΠΟΣ ΕΙΣΕΡΧΕΤΑΙ µόλις έναν χρόνο µετά τις εθνικές εκλογές σε νέα παρατεταµένη προεκλογική περίοδο. Σε µία περίοδο κατά την οποία οι συνθήκες επιτάσσουν ψυχραιµία, σύνεση, χειρισµούς σοβαρούς και µελετηµένους, ο πρωθυπουργός της χώρας Γιώργος Παπανδρέου επέλεξε να παίξει µε τη φωτιά για να κερδίσει ψήφους. Επέλεξε να προχωρήσει σε πολιτικό εκβιασµό και να ζητήσει από τους πολίτες µέσω της ψήφου τους στις αυτοδιοικητικές εκλογές να στηρίξουν το έργο του. Εργο που κατά γενική οµολογία δεν έχει οδηγήσει πουθενά. Μόνον στην αφαίµαξη του µισθοσυντήρητου και του χαµηλοσυνταξιούχου. Ο πρωθυπουργός προσπάθησε...

Το έπος του 40.. Αφιέρωμα